A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Izrael - Průvodce

Určitě se vám před návštěvou restaurace v Izraeli nebo pražské židovské čtvrti vybaví pojem „košer“. Ortodoxní židé konzumují pouze tzv. košer pokrmy. Košer znamená, že je pokrm obřadně čistý, vhodný a přípustný pro konzumaci. Košer jídlo, denní strava

Příprava košer pokrmů má svá pravidla. Celý soubor těchto pravidel má svůj název, říká se mu kašrut. Pokud si dáte košer jídlo v Čechách a v Izraeli, budete vnímat rozdíl. Izraelská košer kuchyně je ovlivněna Araby a jejich orientálními ingrediencemi. Jídla v Izraeli jsou tedy chutnější než v evropských košer restauracích. Díky přistěhovaleckým vlnám po založení státu Izrael z různých koutů světa je izraelská kuchyně velmi pestrá. Židovské zásady stravování jsou bližší muslimským než křesťanským tradicím a zásadám.

Existují 3 základní pravidla košer vaření, která vychází ze Starého zákona:

1. Zákaz požívání krve - zvířata se po porážce musí nechat zcela vykrvácet, čehož se dosáhne tím, že se pověsí hlavou dolů. Zbytku krve se vnitřnosti zbaví důkladným prosolením

2. Mohou se používat pouze některé druhy masa - sudokopytníci-přežvýkavci, dále drůbež a dále vodní živočichové, kteří mají ploutve a šupiny. Nesmí se tedy jíst velbloud, vepřové a krabi či humři.

Pokud se jedná o zvíře, které splňuje všechny tyto výše uvedené podmínky, pořád to ještě neznamená, že je košer a určeno k jídlu – je ještě potřeba, aby bylo poraženo rituálně správným způsobem. Rituální porážku provádí řezník tak, že přetne jediným dobře mířeným tahem nože (je potřeba, aby byl dokonale nabroušen) krční tepny zvířete. To pak velmi rychle umírá – v řádu několika vteřin a je z něj odstraněna většina krve. Zbylá krev je pak odstraněna při nasolování masa.

3. Mléko a maso nesmí přijít dohromady - a to ani v hrnci, ani v žaludku. Proto používají židé dvoje nádobí.

Snídaně bývá v hotelích nebo jiných ubytováních se stravou většinou hodně pestrá a zasytí Vás na delší část dne. Většinou je tzv. bufetová snídaně a najdete ve výběru i pokrmy jako ryby nebo saláty.

Oběd není v Izraeli hlavním chodem. Mnoho hotelů ani obědy nenabízí, není o ně zájem. Můžete tedy buď zajít do restaurace (kterých je v Izraeli mnoho) nebo si dát něco na ulici. Nejčastěji se nabízí orientální jídla jako kebab, falafel, ševarna, humus nebo šašlik a jsou velmi chutná. Řadu z nich znáte jistě už z Čech. V Jeruzalémě se nejlevněji najíte na Mahada Yehuda Marketu. V Tel-Avivu je největší koncentrace stánků na ulici Alleny nebo na Ben Yehuda, tedy v centru města.

Večeře je jako ve většině jižanských zemí hlavním a největším chodem. Večeří se obvykle kolem deváté, v té době jsou restaurace nejplnější. Začíná se obvykle salátem a po hlavním jídle je častý ještě zákusek nebo alespoň sýr či ovoce.

V Izraeli se můžete najíst od drahých restaurací až po spoustu stánků na ulici, které nenabízejí drahé jídlo a které je navíc velice chutné a zdravotně nezávadné. V každém městě také najdete řadu tržišť, kde se dá dobře a levně nakoupit.

Spropitné se obvykle dává ve výši 10%, servírky v Izraeli většinou nemají pevný příjem a žijí ze spropitného. Většinou narazíte na Rusky, Polky, Češky nebo Maďarky.

Jídlo (nahrál: admin)
Jídlo
Tržiště Mahane Jehuda-Jeruzalém - Jeruzalém-Mahane Jehuda- tržiště s tradiční židovskou atmosférou. Leží mezi ul. Jaffa a Agrippa. (nahrál: Dorothea)
Tržiště Mahane Jehuda-Jeruzalém - Jeruzalém-Mahane Jehuda- tržiště s tradiční židovskou atmosférou. Leží mezi ul. Jaffa a Agrippa.

Poslední editace textu: 6.2.2014 10:17
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA